April 20, 2024

Internett er en praktisk talt uendelig kilde til interessant, spennende, utfordrende og morsomt innhold om vitenskap, forskning og læring. Husk på at selve konseptet med internett, inkludert protokoller og infrastruktur som vi tar for gitt i 2022, har sin opprinnelse i akademia. Det finnes mange gode alternativer når det gjelder interaktiv læring på nett, her vil jeg løfte fram noen som er særlig interessante. Legg merke til at jeg begrenser meg til nettsteder med et litt mer akademisk og vitenskapelig preg, derfor er for eksempel ikke Skillshare og lignende med på listen.

EdX – et utrolig bredt utvalg akademiske kurs og studieprogram 

EdX er en av de aller mest kjente læringsplattformene på nett, med studieprogram fra en rekke ledende utdanningsinstitusjoner. Kursene dekker mange forskjellige fagfelt, fra spesifikke yrkesrettede programmer til mer teoretiske brede innføringer som dekker mange ulike vitenskapelige felt.

Ledende universiteter fra hele verden bidrar med innhold til EdX, det betyr at du vil finne kurs fra for eksempel MIT, Harvard og Berkley. I tillegg er det også mulig å utforske innhold fra mange andre læresteder rundt om i verden.

Både kursopplegg, læringsform og evalueringer vil være forskjellig mellom ulike kurs og programmer, men felles er at alt er nettbasert. Det er mulig å velge mellom flere forskjellige sertifikater, kursbevis og såkalte MicroMasters og MicroBachelors. Dessuten tilbyr EdX også komplette master- og bachelorprogrammer, i samarbeid med godkjente universiteter som utsteder selve graden.

Coursera – litt mer rettet mot spesifikke karrierer?

Coursera har mange fellestrekk med EdX, denne læringsplattformen kan også skilte med samarbeid med flere svært velkjente utdanningsinstitusjoner. Yale, Johns Hopkins, University of London og HEC Paris er bare noen eksempler på universiteter som samarbeider med Coursera. Det betyr også at du finner et bredt utvalg programmer og kurs hentet fra disse lærestedene.

I tillegg har Coursera fokus på bedriftsrettede kurs og programmer, med for eksempel IBM, Meta, Google og Intel på listen over samarbeidspartnere. Det er for så vidt ikke unikt, EdX tilbyr også noe av det samme, men Coursera har noe mer fokus spesifikt på karriere.

 

Wolfram Alpha – en mengde verktøy og ressurser

EdX og Coursera er gode eksempler på digital læring og forskningsinnhold presentert på en lett tilgjengelig måte på nett. Slike læringsopplegg er strømlinjeformede og styrte, noe som passer svært godt når du vil lære i dybden om et spesifikt tema. Samtidig kan det være spennende å utforske ulike vitenskapelige fenomener eller temaer litt mer fritt, og da finnes det selvfølgelig flere ulike plattformer og nettsteder som gir tilgang til litt mer fri kunnskap.

Wolfram Alpha er et morsomt alternativ å trekke fram, men husk på at det finnes utrolig mange andre nettsteder å velge mellom. Det som utmerker Wolfram Alpha er bredden, og samtidig hvordan innholdet er strukturert og moderert. Nettstedet og appen Wolfram Alpha bygger på en plattform for beregning og statistikk, men henter også data om en bred mengde temaer fra kilder som United States Geological Survey og Dow Jones. I perioder har Wolfram Alpha faktisk også levert søkeresultater til både Bong og DuckDuckGo, og Amazon Alexa og Siri bruker fortsatt tjenesten til noen typer vitenskapelige søk.

Wolfram Alpha kan fungere som en portal for mer ustrukturert læring, der du helt enkelt kan velge en kategori og bare kaste deg ut i et vitenskapelig tema som du ikke vet noe om fra før. Det er interaktiv læring i praksis.